Özel Gökçeada Rum Ortaokulu okulu fotoğrafı

Özel Gökçeada Rum Ortaokulu

Çanakkale GÖKÇEADA

Çanakkale GÖKÇEADA

Özel Gökçeada Rum Ortaokulu hakkında daha fazla bilgi edinin, sunduğu aktiviteleri ve olanaklarını keşfedin.

Özel Gökçeada Rum Ortaokulu hakkında yorumlar

Savas Aktas

Eski adı Tepeköy Rum ilkokulu olan Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi 1954 yılında köylüler tarafından imece usulüyle inşa edilmiştir. Okul, çocuklarını okula göndermek isteyen ailelerin emekleriyle hayat bulmuş. Ancak hem Kıbrıs’ta yaşananlar hem de 1955’teki 6-7 Eylül olayları adayı da etkilemiştir. 1960’larda okul kapılarını kapatmış ve yalnızlığına terkedilmiştir. 1960’ta nüfusu 6 bin civarında olan Gökçeada, Rumlar için sembolik bir yerdi. Nüfusunun büyük çoğunluğunu Türkiye’nin azınlığı denilen Rumlar oluşturuyordu. Yarım asır önce Rumların sayısı 5 bin 487 iken adadaki Türk nüfusu 289’muş. Şu anda adanın nüfusu 10 bin 348. Rumların sayısı 200 civarındadır. İş kurmakta zorlanan Rumlar Türkiye’nin en batısındaki yerlerini terk edip, daha Batı’ya; Avrupa ve ABD’ye göç etmiştir. Gidenlerin tekrar geri dönmesini sağlamak için sembolik bir öneme sahip Gökçeada Rum Lisesi 8 yıl önce çocuk sesleriyle tekrar eğitim hayatına başladı. Görseller 2008 yılına ve eski Rum ilkokulunun harap haline aittir.

Travel Guide

Milli eğitime bağlı özel bir Rum okulu. Rum olmayan öğrencilerde okuyor. Okulun içi çok düzenli ve temiz. Özel okul yazıyor ama aslında klasik bir belde veya köy okulu. Her sene öğrenciler yaz sonu veya sonbahar başı kendi çalışmaları ile sergi açıyorlar. Çalışmalarla ilgili bilgiler ne yazık ki sadece Yunanca yazıyor, keşke Türkçe yazmak da akıllarına gelseydi. Bu konuda dilek şikayet kutusuna birkaç öneri bıraktım. Okulun bulunduğu köy çok güzel. Köye girişte arabanızı bırakıyorsunuz ve köyü yürüyerek geziyorsunuz.

darkblue dark

Çok güzel! Umarım gelecekte ataları bu topraklardan ayrılan diğer Rum kardeşlerimizde geri dönerler. Bir de bilgisi olan var mı? Adadaki Rum nüfusu geri dönmeye başladı diyorlardı bu doğru mu? Sanırım sayıları 400'e kadar ulaşmış.

İoakeim Kampouropoulos

Sıfırdan yaratılıp beraber yaşama kültürünü ve farklılıklara saygıyı pekiştirmeye çalışan bir okul

Sarıyerli Caner

İçine girmedim ama tadilat yapılmış güzel görüntüsü var

Bölgedeki diğer okullar